Mijn regisseur debuut!

Afgelopen periode heb ik in Rotterdam de minor Filmdramaproductie gevolgd, waarbij het produceren van een korte (fictie) film als opdracht centraal stond. Samen met Lucas Schrama, Nadia Eijken, Esmée Groen, Esmée Bos en Cherlene Deekman werkten we onder de naam Yume Film, aan de korte drama ‘Heartless’.

Toen ik erachter kwam dat deze minor uitsluitend bedoeld was om ons te verdiepen in de wereld van de fictieve films, was ik toch wel een beetje teleurgesteld. Ik heb toen wel voor me gehouden wat ik dacht; ‘Ik zal nooit van mijn leven fictiefilms gaan maken, dat is gewoon niet aan mij besteed. Geef mij maar documentaire!’ En hoewel ik voor een deel nog steeds hierachter sta, ben ik toch erg blij met deze ervaring. Als regisseuse had ik toch heel wat verantwoordelijkheid en de taak om niet alleen cast maar ook crew te vertellen hoe ik het allemaal wilde hebben. Wat ik zo gek vind is dat ik acteurs soms zes keer moet vragen een bepaalde handeling of dialoog opnieuw te doen.

 

Geef mij maar documentaire, dan kan ik mensen filmen wanneer ze gewoon lekker zichzelf zijn.
Maar mocht er ooit eens een regisseur naar mij toe komen met een geweldig concept, dan denk ik er absoluut drie keer over na voordat ik het project zou afwijzen. Het produceren van film is geweldig, alle voorbereidingen treffen productioneel gezien, maar ook het uitwerken van een scenario, helemaal geweldig. Ook zijn de draaidagen één groot feest. Het zijn lange dagen en je bent continue aan het werk, alleen het voelt niet als werk! Dat wat ik op de filmacademie op verschillende sets voelde, kwam nu terug. Het is geweldig om een aantal dagen samen te werken met een heel team, je leert er mensen op een leuke manier kennen. Je bent een aantal dagen intensief bezig en hebt allemaal hetzelfde doel; Iedereen doet zijn of haar best om de film tot een geweldig eindproduct te maken.
Ik zit er nu zelfs aan te denken om af en toe eens auditie te doen voor kleine rollen, al is het alleen maar om dat gevoel op de set terug te krijgen!
Heartless is een korte dramafilm, van ongeveer 12 minuten. Het verhaal speelt zich af in een wereld waar een hart niet alleen een orgaan, maar ook een tastbaar voorwerp is. Een voorwerp dat iedereen bij zich draagt, en de emotionele status weergeeft van die persoon en een gekleurde gloed afgeeft. Er zijn ook mensen die om een reden geen hart meer bezitten, zo ook het hoofdpersonage Adam Locc. Hartelozen worden in de maatschappij echter als uitschot gezien en behandeld. Zo worden ze benadeeld bij sollicitaties, clubs en winkels en in het openbaar verafschuwd door degene met een compleet hart.
Heartless poster by M.Overdevest
De poster dat ik heb ontworpen voor Heartless.